Редакція The Village разом з експертами відповідає на актуальні питання, що турбують сучасних батьків


Анна Владикіна

тренерка, авторка статей про спорт і здоровий спосіб життя

Солодке на голодний шлунок – зло. Це аксіома, актуальність якої навіть не обговорюється. Потрапляючи до організму, швидкі вуглеводи викликають різкий стрибок інсуліну. Якщо зробити таку схему прийому їжі (починати з солодкого, ще й запиваючи) систематичною, то це швидко призведе до розвитку діабету.

При будь-якому прийомі їжі організм виділяє інсулін, до того ж робить це залежно від вжитого продукту. У всього є свій глікемічний індекс: наприклад, у петрушки він дорівнює 4, а в білого цукру – 100. І якщо ви починаєте обід із салату, потім їсте суп, тоді гаряче, а відтак десерт, то організм виділяє інсулін по мірі зростання – рівно стільки, скільки потрібно для перетравлення певного продукту. Починаючи з солодкого, ми цю схему порушуємо, тобто, грубо кажучи, на петрушку виділяється стільки ж інсуліну, скільки на цукор.

Чи може солодке погіршити апетит? Може, якщо калорійність та об’єм вжитого відповідають енергетичним запитам людини. Активному дорослому одна цукерка, печиво чи булочка апетиту не зіпсують – навпаки, збудять смакові, нюхові рецептори, а викинутий різко інсулін потребуватиме в організму ще їжі. А ось маленька дитина, яку нагодувати в принципі проблема і для якої нормальна їжа – покарання, може спокійно наїстись одними солодощами. І це при тому, що реальна шкода його організму буде: у відповідь на одну булочку чи цукерку інсулін виділиться по повній.


Динара Алієва

педіатр, гастроентеролог і дієтолог

Харчування дитини насамперед повинно бути збалансованим білками, жирами та вуглеводами, тому потрібно уникати перекусів солодким перед повноцінними прийомами їжі, оскільки солодке забезпечує почуття ситості ненадовго. Відмовившись від повноцінного обіду, дитина не отримає потрібної кількості мікроелементів, а через годину знову захоче перекусити. Неправильний режим харчування може призвести до порушення апетиту і, як наслідок, до зниження маси тіла й різних проблем ШКТ: функціональні порушення роботи шлунку, рефлюкс, гастрити тощо.

Кілька порад для нормалізації харчових звичок дитини:

 Давайте дитині право вибору між двома-трьома варіантами їжі – це дасть змогу малюку відчути свою значущість.

 Готуйте разом з дитиною: діти завжди із задоволенням їдять ту їжу, яку готують самі.

 Влаштовуйте сімейні трапези. Приклад дорослих сприяє формуванню правильного ставлення дитини до їжі.

 Пропонуйте нову страву тільки тоді, коли дитина зголодніє.

 Гуляйте! Часті прогулянки сприяють покращенню апетиту.

 Скоротіть час прийому їжі до 20 хвилин. Опісля приберіть тарілку до наступного прийому. Не варто допускати, щоби дитина сиділа перед стравою, оскільки так у неї може сформуватися негативне ставлення до їжі.

 Не годуйте дитину насильно і поважайте її відмову від їжі.

Також постарайтесь увести до раціону більше складних вуглеводів (різноманітні злаки), які забезпечать організм потрібною кількістю корисних речовин і відчуттям ситості. Каша зранку – значно корисніший сніданок, ніж різні булочки, кекси та інші мучні продукти: вона поновлює енергетичні потреби дитини і створює на стінках шлунку своєрідний захисний бар’єр.


Наталя Ботвиннікова

педіатр

Коли рівень глюкози у крові падає до максимально допустимих норм, організм починає відчувати голод. І краще, якщо він отримає необхідні калорії з їжі, що складає сніданок, обід чи вечерю, а не швидкі вуглеводи, які містяться в шоколаді та десертах. Якщо прийом їжі був повноцінним, то організм отримає значну кількість енергії, завдяки якій дитина зможе відпочивати, працювати як фізично, так і розумово: тобто займатись уроками, відвідувати різні секції, міцно спати, набираючись сил. Якщо з’їсти солодке замість їжі, то отримані таким чином вуглеводи швидко витратяться, і в дитини не буде енергії для активної діяльності. Якщо ж з’їсти солодке перед повноцінним прийомом їжі, то ефект буде зворотним: організм отримає у два-три рази більше енергії, ніж йому реально потрібно – у подібних випадках вона просто не встигає вчасно перероблятися.

Поширеною є думка, що якщо дитина харчується повноцінно і регулярно, то калорій їй цілком достатньо і в солодкому загалом немає потреби. Оскільки діти дуже люблять солодке, батьки можуть давати фрукт чи шоколадку як приємний бонус до основного прийому їжі. Правда, робити це краще у невеликих кількостях і через 30 хвилин після їжі.


Максим Самойлов

тренер, консультант із харчування

Переважно солодощі – це прості вуглеводи (цукор), які дуже швидко, але зовсім ненадовго тамують відчуття голоду: вони різко підвищують рівень цукру у крові, але протягом півгодини цукор так само різко падає, відчуття голоду повертається, а вжита їжа трансформується в жирову тканину через виділення інсуліну організмом. Тому легко зіпсувати апетит солодким.

Але можна поєднати приємне з корисним:

 У невеликій кількості солодке покращує апетит, тому немає нічого страшного в тому, щоб з’їсти карамельку за півгодини до їжі. Ключовим фактором є кількість солодощів. З’їсти жменю цукерок перед обідом означає остаточно перебити апетит.

 Велика доза солодкого не найкращий варіант, але він можливий як перекус за наявності клітковини. Вона міститься в яблуках, сливах, абрикосах, грушах, полуниці, грейпфрутах, бананах, персиках, кавунах, куразі, чорносливі, інжирі. Якщо з’їсти жменю фініків, то це відтягне голод і додасть ситості, знизить рівень інсуліну.

 Найкращий варіант поєднати приємне з корисним – вживати солодке з більш складними вуглеводами у вигляді круп. Наприклад, можна додати до вівсянки чи рисової каші фрукти чи сухофрукти. І любителі солодощів будуть задоволені. Я раджу під час кожного прийому їжі з’їдати щось білкове – як з солодким продуктом, так і без нього. Це понизить глікемію (підвищений цукор у крові) і збалансує раціон дитини, оскільки білки – це будівельний матеріал для росту організму, і цим нутрієнтом не можна нехтувати. Додайте до страви жменю горіхів, й окрім білків, дитина отримає додаткові жири.

І пам’ятайте, що головне в питаннях харчування – це відчуття міри і баланс нутрієнтів (білків, жирів та вуглеводів), кожний із них повинен бути у вашому раціоні в потрібній кількості.


Текст: Маша Шаталіна

Переклад: Оксана Бойко