У Києві зафіксовані окремі спалахи кору. Через це у місті запроваджують запобіжні профілактичні та протиепідемічні заходи. Наприклад, діти, у яких відсутні щеплення або відповідна довідка від лікаря, недопущені до занять у шкільних та дошкільних навчальних закладах. Цирк «Кобзов» повинен був тимчасово припинити роботу через спалах кору, однак заплановані вистави не були скасовані.

The Village Україна дізнається, чим небезпечний кір і скільки разів треба вакцинуватися, аби не захворіти.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я

Як передається? Повітряно-крапельним шляхом. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. Проміжок часу між моментом зараження і появою перших симптомів – 6-21 день.

Симптоми: висока температура, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення), пронос та блювота. На 4-5 день хвороби з’являється червоний висип, який починається зі шкіри голови й обличчя, а згодом розповсюджується на все тіло.

Хвороба із симптомами триває до 4 тижнів і більше.

Ускладнення: пневмонія, вушна інфекція, запалення мозку – енцефаліт. Кір може також призвести до інвалідності та смерті.

Єдиний ефективний спосіб захиститися від кору – вакцинація.


Людмила Ющенко

педіатр вищої категорії, фахівчиня медичного центру «Добробут»

Кір – одне з найбільш заразних захворювань, відомих у світі. 9 з 10 невакцинованих людей, які контактують з хворим, будуть заражені. Кір – один з головних причин дитячої смертності в світі. За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, щорічно в світі 30-40 мільйонів дітей хворіють на кір. Понад 800 000 – помирають від інфекції та її ускладнень. Це 314 смертей, 13 смертей за годину.

Кір, як і багато інших інфекцій, має циклічний розвиток: зростання захворюваності простежується кожні 5-6 років і від того, скільки людей вакциновані, буде залежати, чи пошириться захворювання серед населення.

Що робити, аби не заразитися? Вакцинуватися. Одна доза вакцини дає захист на 95%, дві – на 99%. Імунітет з’являється через 21-28 днів після щеплення.

Вакцинація формує специфічний імунітет, унаслідок якого організм людини стає невразливим до захворювання. Щеплення проти кору здійснюють більш як 50 років. Саме завдяки вакцинації вдалося знизити захворюваність на кір у десятки разів.

Вакцинуватися потрібно, якщо:

 дитині виповнилося 12 місяців;

 дитина старше одного року і ви пропустили перше щеплення;

 дитині 6 років – час для планової ревакцинації;

 ви пропустили планову ревакцинацію;

 ви не пам’ятаєте, чи зробили дитині щеплення, і не маєте документальних підтверджень;

Від щеплення захворіти неможливо. На 7-12 день після вакцинації може виникнути реакція у вигляді висипу, температури, збільшення лімфовузлів, припухлості слинних залоз. Але це не захворювання, а нормальна реакція на вакцину.

Протипоказання до щеплень:

 алергічна реакція на таку ж вакцину в минулому;

 первинний чи вторинний імунодефіцит;

 гострі інфекції.

Нежить, покашлювання і температура до 37,6 не є протипоказанням до щеплення. Також можна вакцинуватися при грудному годуванні. Вагітним вакцинуватися не можна. 


Обкладинка: Анастасія Паніна