Довгий переліт з дитиною — випробування не стільки для батьків, скільки для оточуючих: немовлята не завжди добре переносять зліт і посадку та можуть бути досить шумними під час польоту. The Village дізнається в експертів, чи є медичні протипоказання до авіаподорожей, про що потрібно потурбуватися наперед, і що варто взяти з собою в салон.

Як зробити переліт з дитиною комфортним для всіх


Тетяна Буцька

педіатр

Літак для дитини — це вимушені обмеження в русі і часто дискомфорт під час зльоту і посадки через перепади тиску. Є кілька простих правил, дотримання яких зробить політ комфортнішим і для дитини, і для оточуючих.

Час вильоту

В нічному польоті дитина з великою ймовірністю буде спати. Але нічний політ не означає посадку о 02:00 — дитина лише перезбудиться і з ще більшою ймовірністю капризуватиме. Постарайтеся підібрати час вильоту так, щоб він максимально співпав зі звичним для вашої дитини відходом до сну.

Місце в літаку

Батькам з дітьми до року багато авіакомпаній надають колиску і перші ряди у салонах. Але врахуйте, що колиску потрібно забронювати наперед, в день купівлі квитка, подзвонивши в авіакомпанію. Також за 36 годин до вильоту необхідно ще раз туди подзвонити і підтвердити бронювання.

Перепад тиску

Через анатомічні особливості зростаючого організму переносити закладені вуха дітям значно важче, ніж дорослим. Полегшують стан смоктально-ковтальні рухи, тому під час зльоту і посадки можна дати дитині груди, пляшечку або просто щось пожувати.

Іграшки

Спробуйте створити в дитині позитивну мотивацію до польоту покупкою нових іграшок, які дасте їй у салоні літака. Лише пам'ятайте, що в іграшці не повинно бути звукових елементів, інакше це дратуватиме попутників. Гарний варіант — приготувати для дитини невеликий набір з розмальовками, фігурками,  наліпками, магнітиками. Предмети повинні бути невеликого розміру і краще, якщо їх буде багато — так до кінця польоту у дитини збережеться інтерес до нових іграшок.


Про що варто пам'ятати

Ксенія Чеснокова

авторка проекту Deti vs Travel

Перше, що потрібно пам'ятати, наважуючись на переліт з дитиною, що літак — це замкнений простір з великою кількістю, можливо, не ідеально здорових людей. Тобто  ризик підхопити інфекцію в літаку вищий, ніж вдома або на вулиці. На жаль, ніяких профілактичних засобів з доведеною дією проти інфекцій, що передаються повітряно-крапельним шляхом, не існує. Поїть дитину частіше (при сухих слизових інфекції легше потрапити в організм), візьміть в салон судинозвужувальні препарати на випадок закладеного носу і смоктальні цукерки чи аналогічні засоби, щоб дитина частіше ковтала при зльоті і посадці.

Обоз'язково прихопіть легкий перекус (не на всіх авіалініях годують і не завжди смачно), запасний одяг на випадок неприємностей різного роду (у випадку з маленькими дітьми, можливо, є сенс взяти щось і для себе). Також непоганою ідеєю буде взяти плед чи покривало: в літаках зазвичай прохолодно.

Чудово, якщо вдасться покласти дитину поспати під час польоту, але це не завжди можливо. Так що ще вдома потрібно подумати над тим, як розважати чадо в дорозі. Книжки, журнали з наліпками, компактні ігри, розмальовки, зошити з завданнями, ляльки, плюшеві іграшки — допоможе все, з чим можна бавитись в межах крісла і столика. Краще, якщо це щось не буде кататися і стрибати.

Старшим дітям час допоможуть провести час в літаку гаджети. Якщо мультфільми й ігри на смартфоні чи планшеті в вашій сім'ї неприйнятні, візьміть плеєр з аудіоказками. До всіх гаджетів обов'язково придбайте навушники: ввімкнені на будь-якій гучності мультфільми завдадуть багато неприємних відчуттів вашим сусідам по салону.

З метою безпеки ні в якому разі не дозволяйте дітям бігати і ходити по салону літака. Вже не кажучи про те, що це зводить з розуму інших пасажирів, повітряні ями і турбулентність стаються не завжди передбачувано. Ще один спосіб потурбуватися про те, щоб ваш переліт виявився приємним не лише для вас, але й для інших мандрівників — навчити дитину в жодному разі не стукати по спинці розміщеного попереду крісла.


Чого варто остерігатися

Роза Сердюк

головна лікарка Ok’Doctor

Подорожі з дітьми дисциплінують батьків і привчають до ретельного планування поїздки. Щоб переліт був вдалим, необхідно пам'ятати про ряд речей, наприклад, про протипоказання до польоту:

 Переважна більшість авіакомпаній не бере на борт дітей, яким менше двох тижнів. Якщо вам вкрай необхідно летіти з такою дитиною, наперед потурбуйтесь про довідку від лікаря, де буде зафіксовано дозвіл на політ для малюка.

Не рекомендується літати дітям з синуситами та гострими катаральними, гнійними отитами. Більше того, якщо дитина визлікувалась зовсім недавно (менше ніж за два тижні до польоту), варто відвідати лор-лікаря і ще раз уточнити можливість авіаподорожі.

Якщо дитина народилася недоношеною і, як наслідок, у неї виникали проблеми з легенями, рекомендовано починати авіаперельоти тільки після року. Під час польоту тиск повітря в літаку нижчий, ніж на суші. Здорова дитина, навіть новонароджена, зазвичай, не помітить цього, але для недоношених малюків це може стати проблемою.

Зверніть увагу, що нежить, як правило, не є перешкодою для повітряної подорожі. В такій ситуації варто використовувати судинозвужувальні каплі в ніс.

Щоб допомогти дитині психологічно підготуватися до польоту, незавдовго до призначеної дати розкажіть їй про літаки, про майбутній політ, як будуть відбуватися зліт і посадка. Постарайтеся зробити так, щоб переліт сприймався як захоплююча гра. Можете попередньо побавитись з дитиною в літак. Важливо дати їй зрозуміти, як це цікаво: розкажіть, що вона побачить в ілюмінаторі, хто буде її оточувати і так далі.

Безпосередньо при злеті запропонуйте дитині щось попити чи поїсти: наприклад, льодяники, цукерки чи соковиті фрукти — це дасть можливість постійно часто ковтати, щоб вирівняти тиск у вухах.

І останнє — в літаку дитина, зазвичай, поводить себе набагато краще, ніж очікують батьки, так що сміливо збирайтесь в дорогу. Приємного вам перельоту!


ТЕКСТ: Маша Шаталіна

Переклад: Юлія Наконечна