Кому довірити свою дитину? Питання, яке найбільше хвилює батьків, не готових на 100% віддатися вихованню дітей. The Village Україна говорить з Ксенією Рощенко, засновницею сервісу «Няня мрії», яка професійно займається підбором нянь. Розповідаємо про те, де шукати няню і як найкраще побудувати з нею стосунки.

Де шукати няню

Як шукати няню для свої дитини, залежить від терміновості і складності завдання. Якщо ви хочете самостійно впоратися з підбором няні, є кілька варіантів:

— опублікуйте оголошення на сайтах підбору домашнього персоналу з номером телефону;

— повідомте ваших друзів, родичів і колег;

— створіть публікацію в соціальних мережах у форматі «для знайомих і кола друзів»,

— розмістіть оголошення в садках поблизу і на дошці оголошень вашого будинку, у дворі.

Перевага пошуку через знайомих — це, безумовно, особистий контакт і характеристика няні в роботі. Також уже відомо, де вона проживає і яка в неї сім'я. Будьте уважні до няні, навіть якщо вона викликає у вас довіру, не знижуйте вимоги і не втрачайте пильність.

Мінус пошуку через друзів — непередбачуваність термінів. Надійні няні працюють в одній сім’ї тривалий час, тому шукати ви можете довго і безрезультатно.

Якщо у вас немає часу і навичок шукати власними силами, краще довірити це завдання професіоналам. Існує широкий вибір сервісів і агентств, які підбирають домашній персонал. Зверніть увагу на відгуки клієнтів, джерела пошуку нянь і компетентність співробітників сервісу.

Оплата послуг агентств від 50 до 100% від окладу няні за місяць. Гарантії від 1 до 6 місяців на безкоштовну заміну. Оплата послуг няні через агентство може бути вищою, ніж якби ви шукали самостійно.

На що звертати увагу, шукаючи няню

Важливий передусім досвід. Є різні категорії нянь: Няня з медичною освітою підійде для дітей від народження до року. Няня з педагогічною освітою — для дітей дошкільного віку. Няня зі знанням мов і навичками підготовки до школи — для дітей від 3 до 6 років і більше.

Визначтеся, на який термін потрібна няня вашій дитині. Якщо ви не хочете змінювати її щороку, враховуйте її навички з перспективою.

Якщо вам потрібна няня на повний день за вашої відсутності, вона повинна:

- дотримуватися режиму дня дитини;

- вкладати спати;

- гуляти і розвивати;

- готувати дитячу їжу і складати меню;

- доглядати за дитячими речами, прати, прасувати, прибирати в дитячій кімнаті і шафках;

- дотримуватися правил гігієни та безпеки;

- вміти надати першу медичну допомогу дитині;

- дотримуватися субординації;

- вміти доглядати за хворою дитиною.

Графік роботи впливає на оплату і навантаження няні, а також на вибір місця роботи. Що далі від вас живе няня, то більше часу, грошей і сил їй буде потрібно. Прийнятний вік няні визначте за характером роботи і темпераментом вашої дитини. Людині після 55 років фізично буде складно працювати з новонародженим немовлям або дитиною до 2-х років. Оптимальний вік 45 — 55 років, якщо свої діти дорослі, і сім'я з розумінням ставиться до її відсутності вдома.

Особливу увагу зверніть на здоров'я няні, відсутність шкідливих звичок, запитайте як вона зміцнює імунітет і відновлює свої сили. Ваше завдання — переконатися в тому, що няня розглядає вашу вакансію як постійну роботу і приймає всі ваші умови.

Запитуйте телефони попередніх роботодавців, які можуть надати характеристику.

Вартість послуг няні безпосередньо залежить від її кваліфікації. За вашим бюджетом визначте ключові вимоги і обирайте людину за досвідом, а не готовністю «пробувати себе» і кількістю дипломів.

Що що запитувати няню на співбесіді читайте тут.

Як краще будувати відносини з нянею

Для побудови тривалих відносин з нянею, збережіть робочий уклад:

- спілкування на «ви»,

- пропишіть на папері умови співпраці,

–створіть Чек-лист,

– узгодьте лікарняні, святкові дні та відпустку.

Відпустка і лікарняні оплачуються 50% від вартості робочого часу до 2-х тижнів на рік, якщо цей час збігається з вашою відпусткою або лікарняними. Робота в святкові дні обговорюється з самого початку співпраці. Якщо ви працюєте і у державні свята, дізнайтеся готовність няні виходити в ці дні.

Якщо няня захворіла в період застуд ваших дітей, ви можете частково забезпечити її медикаментами для лікування.

Що більше умов ви пропишете, то менший ризик виникнення спірних питань і прозоріші будуть відносини.

Для безпеки вашої квартири і дитини ви має право встановити відеоспостереження. Поставте до відома няню після випробувального терміну або перед початком роботи. Камери встановлюються в різних точках, для цього є фахівці, які порекомендують вам обладнання і допоможуть з розміщенням і обслуговуванням. Для дитини існує широкий вибір дитячих годинників з GPS трекером, який володіє останніми новинками: wifi, вібро, точний gps модуль, потужний процесор і датчик зняття з руки.

Ви можете попросити знайомих простежити за прогулянкою няні на вулиці, як вона ставиться до сторонніх розмов, наскільки уважна до дитини і розвиває її, чи не залишає постійно у візку, чи не залишає без нагляду.

Особисті прохання і ставлення. Встановіть кордон між робочими темами та особистими проблемами, уникайте одкровень, які можуть зашкодити безпеці вашої сім'ї.

Залишайте гроші і цінності в недоступному місці.

Якщо ви визначили коло обов'язків няні і премії, чітко дотримуйтесь цих умов.

Основні причини звільнення няні з сім'ї:

• недотримання або погіршення умов графіка і оплати,

• вимушена відпустку за свій рахунок,

• зневажливе ставлення,

• тимчасова робота або неповна зайнятість,

• нездорова атмосфера в сім'ї,

• сімейні обставини, погіршення стан здоров'я,

• фінансові труднощі сім'ї або няні,

• переїзд сім'ї в інший кінець міста або за межі країни.

Ілюстрації

ЄВГЕН величев