Текст: Юля Єльцова

Часто діти, які ще не вміють як слід говорити і ходити, вже віртуозно користуються гаджетами. Це не дивно, адже розвиваючі та ігрові додатки розробляються для дітей від шести місяців. Питання, чи потрібно давати дитині планшети і телефони, як часто це варто робити і з якого віку, турбують батьків та викликають неабиякі суперечки.

Ми запитали у психологів і педіатра, що вони думають про гаджети у дитячих руках.


ДАР'Я ГРОШЕВА психолог

Дар'я Грошева психолог

Перш ніж розмірковувати на тему шкоди чи користі сучасних гаджетів, давайте подивимося на себе. Скільки часу ви проводите у ноутбуці, планшеті, телефоні? Дитина копіює вас, і чим вона молодша, тим більше та чіткіше, і, поки ви там, вона теж буде тягнутися у віртуальну реальність. А там є достатня кількість розвиваючих ігор, які дитині від шести місяців до року будуть більше ніж цікаві.

Всі пазли, цифри, алфавіт, лабіринти, а також творчі ігри, звуки лісу, тварин, навколишній світ, ігри на увагу, де потрібно зловити об'єкт, що тікає, — це нормально. Дитині взагалі все цікаво, особливо дорослі штучки.

Обмежуйте час, проведений у віртуальній грі: зараз дитина грає півгодини, потім сама відкладає телефон (рука в руці, ви їй допомагаєте) і займається іншими справами.  Зовсім позбавляти дитину знайомства з гаджетами нерозумно, в сучасному світі вона так чи інакше з цим зіткнеться, і провідником будете не ви.

Будьте цікавішими за гаджети. Чим старшою стає дитина, тим сильніша її пізнавальна потреба і бажання підкорювати світ, в якому вона живе, тим більше їй потрібно авторитетів та довіри. Але часто дорослому самому нецікаво грати з дитиною.


АЛЬОНА ЖЕЛІЗНЯК дитячий психолог

Іноді хочеться дати дитині планшет і вивільнити час для себе. Але до двох років цим засобом краще не користуватися. Не сперечаюся, є величезна кількість красивих і корисних додатків. І немає нічого поганого в тому, щоб показувати їх дитині.

Але тут є важливий момент: дитина не повинна перебувати з планшетом наодинці. Набагато краще, якщо мама або тато разом з малюком вивчають програми. Діти молодшого віку дуже прив'язані до батьків. Саме батьки вчать дитину всьому, оточують її турботою, дають відчуття захищеності. Якщо всьому новому дитину почне вчити планшет, то довіра до батьків ставиться під питання. В майбутньому це може привести до проблем у взаєминах та поведінці.


ОЛЬГА ПЄТІНА

ОЛьга ПЄТІНА

педіатр клініки «К+31»

У перші роки життя дитина дуже активно розвивається, пізнає світ і росте. Допомагати в цьому їй повинні зовнішні стимули з реального світу — ігри, іграшки, які можна помацати, розповіді батьків, а не віртуальна реальність.

Давати грати з планшетом краще після двох років, коли у дитини з'являються усвідомлені дії, але не більше години в день. Для дітей дошкільного віку — не більше двох годин на день.