The Village Україна у рубриці «Де ти працюєш» розповідає про цікаві нежитлові будинки Києва та людей, які у них працюють.

Гімназія № 75

Адреса: Бутишев провулок, 11

Дата будівництва: 1809 (заснування навчального закладу), 1906 (надбудова другого поверху), 1957-1958 (надбудова третього поверху)

Площа: 3734 м2

Кількість поверхів: 3

СПІВРОБІТНИКІВ: 74

 Як дістатися:

від станції метро «Арсенальна» пішки вулицею Івана Мазепи або вулицею Московською, до зупинки «завод «Арсенал» на вул. Московській маршрутками 238, 470, 520.

Про Печерську гімназію

Заснована школа 20 травня 1809 року як Київське народне чоловіче училище. Трохи згодом воно стало називатись Києво-Печерським, знаходилося на Бутишевому провулку. У 1906 році Печерське училище стало багатокласним, надбудували другий поверх, проектом будівництва займався А. С. Кривошеєв. В травні 1909 року училище отримало назву імені Олександра І Благословенного, під час царювання якого воно було засноване.

В 1917 році тут функціонувала школа прапорщиків, згодом приміщення передали трудовій школі, де могли навчатися діти робітників заводу «Арсенал». У 1922 році школа стала інтернатом для учительських дітей, 1924-1926 – школа для переростків, тобто для тих дітей, що не змогли з тих чи інших причин вчасно піти до школи. У 1928-1930 тут діяв лікнеп, влаштовувалися безкоштовні лекції з демонстрацією фільмів. В 1932-1933 роках в приміщенні школи був збірний пункт по прийому голодних дітей.

Перед окупацією в школі знаходився збірний військовий пункт, під час окупації Києва була німецька казарма. В жовтні 1944 року школа знову  була відкрита, але навчалися в ній лише хлопчики. Станом на 1 вересня 1945 року в навчальному закладі налічувався 431 учень.

В післявоєнний час почалися роботи по розширенню шкільного приміщення. В 1957-1958 роках було надбудовано третій поверх.

З 1991 року школа стала називатись середньою школою № 75. З 2005 року стала спеціалізованою школою з поглибленним вивченням української мови. До двохсотріччя школі надали статус гімназії.

Бабенко Артур Борисович

вчитель історії

В гімназії - з 2012 року

У нас цікавий перший поверх, він, до речі, мало змінювався від самого початку. Звісно, особливої різниці між поверхами ви не помітите.

Існує версія, що в підвалах нашої гімназії є ходи до Києво-Печерської лаври. Перевірити це зараз немає змоги, якщо вони і є, то ніяк недосліджені. Оскільки ми знаходимося близько до лаври, ця версія має право на життя.

Будівля мала і це теж вносить свою атмосферу в процес навчання. Ми називаємо наш заклад сімейним, оскільки учнів небагато, до 400, всі один одного знають. Школа дуже компактна. В цьому дійсно є свій плюс.

На другому поверсі є розпис, схожий на петриківський, він намальований учнями.

Розписи унікальні, це і є однією з наших гордостей.

У класах навчається по 20-27 учнів, є класи і до 32-х учнів. Раніше в школі не було спортивного залу, його почали робити в 2000-х роках, просто об’єднали декілька аудиторій. Тому спортзал також компактний. В гімназії є роздягальня, кожний учень має шафу для зберігання особистих речей, оскільки саме по собі приміщення маленьке.

На вході в школу стоїть турнікет, пропускних карток в учнів поки немає, є картка в охоронця, чергового вчителя та чергового учня. Раніше були доволі суворі вимоги щодо форми, але зараз просто потрібно мати офіційно-діловий стиль.

Ковтюх Оксана Анатоліївна

вчителька біології

В гімназії - з 1996 року

Історія школи розпочинається з 1809 року, коли на Бутишевому провулку, 3 побудували чоловіче училище, потім це стала вулиця Андрія Іванова, зараз знову Бутишев провулок. На місці майданчика на вулиці знаходився будиночок для вчителя, також тут були конюшня, город, сад, де працювали нестаранні діти чи з незадовільною поведінкою. Вчителями працювали незаміжні жінки, таке було правило спочатку.

Багато було зроблено до 200-річчя гімназії, ми створили музей, допомагали нам і випускники, навіть був випуск 1949 року. Приходять і кажуть до нас: «Наші вчителі», хоча я їм вже годжуся в внуки чи правнуки.

Якщо дивитися на фасад школи, навіть видно, що спочатку були побудовані перші два поверхи, а тоді вже третій, він трохи нижчий.

Я тут працюю вже 22-й рік, нікуди не хочеться йти, звикла. Історію школи ми бережемо, учні її знають. Особисто я кожного року проводжу всім класам екскурсії. У нас є свій гімн, який грає після гімну України. Його я записувала і співала.

Герб з’явився, коли стала школа спеціалізованою, це було в 2000-х роках. Спочатку була спеціалізована школа, а тоді вже гімназія.

Беремо участь в багатьох конкурсах та олімпіадах, в нас кожного року проходить олімпійський урок. Також випустили книгу «Храм виховання та освіти на Печерську». Писали її всі:  вчителі, випускники, батьки.

У нас 1-4 класи ще не вважаються гімназією, а вже в 5-ий клас здають вступні екзамени, українська мова обов’язково, англійська. З 10-го класу іде профільне навчання: історична група, філологічна і математична. До нас приходить багато учнів з інших шкіл, знають про нашу гімназію.

Чучук Ірина Юріївна

вчителька української мови та літератури

В гімназії – з 2001 року

Чому вчитель? Мабуть, все ж таки покликання. Я маю дві освіти, одна з них технологічна, перші 18 робочих років я віддала зовсім іншій справі, але після закінчення школи мріяла стати вчителем початкових класів, закінчила педагогічний ВУЗ за спеціальністю українська мова та література, зарубіжна література, і працюю тут вже 16 років.

В гімназії випустила вже 3 класи, зараз у мене учні 7-го класу, їх 28, ми з ними любимо не лише навчатися, але і подорожувати, дізнаватися щось цікаве. Робимо все для того, щоб дійсно дітям було комфортно, є багато гуртків.

Перерви як і у всіх, діти відпочивають, бігають, але на уроках вони працюють. Діти навчаються з усього Києва, з Броварів, тому коли в місті дуже великі затори, можуть спізнитися. В школі два дзвінки, кожного року підбирають різні мелодії. Перший дзвінок – це попередження, що за хвилину вже починається урок.

У нас в класі в четвер день вишиванки. Всі учні приходять у вишиванках і я також. І ще одна родзинка нашої гімназії – це наступність: навчаються батьки, приводять дітей, потім приводять внуків.

Неділько Наталія Василівна

завідувачка бібліотеки

В гімназії – з 2002 року

Я спочатку була бібліотекарем в цій школі, потім стала завідуючою бібліотеки, а тоді ще здобула другу вищу освіту і стала вчителем історії.

В гімназії дуже грунтовна історія, вона одна з найстаріших в Києві. Найбільше подобається другий поверх і розпис на стінах. Сходи старі, будівля зберегла багато секретів. Ми відчуваємо, що тут дуже гарна аура.

Як тільки я прийшла сюди працювати,  мені розповідали, що коли закінчується навчальний день і нікого немає, немов відчувається тупіт, ніби хтось біжить по сходовому майданчику. Я працюю до п’ятої години вечора, а зимою в цей час вже темно, і коли  йду додому, то прислуховуюся, чи є той тупіт ніг чи немає. Але я в це не вірю насправді.

В нас багато традицій, наприклад, дуже любимо подорожувати, ми виїжджаємо всім нашим колективом в ті чи інші історичні місця.

В бібліотечному фонді є старовинні примірники, це книги Лермонтова, Пушкіна, в основному світова література, примірники з 1948, 1952 років. Діти зараз мало читають, стараємось заохочувати, робимо звання «Найкращий читач школи», «Найкращий читач класу». Найчастіше приходять діти від 2-го по 5-ий клас.

Зробили в бібліотеці куточок про Велику Вітчизняну війну. Це оборона Лютізького плацдарму, і речі, які знайшли під час його розкопок, тепер знаходяться в бібліотеці.

Також ми готуємо з учнями проекти, наприклад, пам’ятки Великої Вітчизняної війни. В нас кожний клас готує такі роботи.