The Village Україна дізнається у людей різних професій, як вони заробляють та витрачають гроші. У новому випуску — персональний фітнес-тренер.

Професія

Фітнес-тренер

Звичайний місяць:

18 000 грн.


Витрати:

3000 грн.

Проїзд

2000 ГРН.

Догляд за собою

3000 ГРН.

Обмін на долари

2000 грн.

Квартира

4500 ГРН.

Продукти

2000 грн.

Розваги

1500 ГРН.

Одяг

Як стати фітнес-тренером

Я 15 років професійно займалася легкою атлетикою – стрибками в довжину і потрійним стрибком. Потім отримала спортивну травму – надрив задньої поверхні бедра. Ці обставини не дозволили мені продовжувати спортивну кар’єру. Я отримала дві вищих освіти спортивних, коли ще тренувалася. Тренер фізичної культури / спеціаліст в області харчування, спорту і здорового способу життя та спортивний фізіолог. Я знаю як працюють усі функціональні системи організму: м’язи, серцево-судинна, дихальна система. Коли ти готуєш для людини програму, ти маєш усе це знати, щоби правильно розподілити навантаження. Якщо це кардіотренування – це одне навантаження, якщо це тонусна робота – це інше навантаження, якщо це швидкісно-силова робота, ми в інших зонах працюємо.

Після травми я 4 місяці відновлювалась, намагалася вернутися в спорт, але нога дуже спазмувала. Спочатку була депресія, я думала, ну, як це так, я стільки років витратила і потрібно зупинитися? І взагалі, що робити далі? Хоча в мене вже було дві вищих освіти, але все одно мала відчуття, що я, як кошеня, викинуте на вулицю. Спочатку працювала з дітьми в танцювальному клубі, викладала загальну фізичну підготовку.

Випадково побачила оголошення в інтернеті, що набирають людей на зйомки фітнес-програми, відправила свою анкету. Мене помітили. Ми відзняли відео-уроки і я продовжила займатися з дітьми. Потім мене запросили на посаду тренера в студію, я відпрацювала там два роки, по відео-урокам, які ми записували.

Був період, коли я розуміла, що стою на місці. Щоденна одноманітна робота. Але мені хотілося розвитку, хотілося, щоб було цікаво. Тому я вирішила не стояти на місці, не прив’язуватися до чогось одного, а працювати на себе, допомагати людям так, як вважаю потрібним, не по шаблону якомусь, а розробляти власні техніки.

Зараз я проводжу персональні та групові тренування у парках, на стадіонах або навіть біля дому на галявині. Тренування можуть бути біговими або функціональними – вони націлені на максимальний розвиток швидкісно-силових навиків, прокачується серцево-судинна та дихальна системи, людина краще почувавається, витримує більше навантаження. Я також розписую людям, як їм потрібно харчуватися, щоб досягати результатів.

Крім того я проводжу тренування з різним інвентарем: резина, натяжні петлі, робота з набивними м’ячами від 3 до 7 кг, робота з бар’єрами.

Загалом люди приходять або за тонусом тіла або за схудненням.

Мій рекорд – мінус 27 кілограм за 9 місяців. Це був чоловік, якому хотілося покращити якість свого життя. Йому вдалося.

Особливості роботи

З новими клієнтами працюю, переважно, через соціальні мережі.

На своїх сторінках у Facebook та Instagram розміщую пости про те, що проводжу персональні тренування, готую людей до забігів, марафонів. Люди приходили, пробували, їм подобалося, вони досягали результатів, худнули та виставляли свої фотографії, це бачили їхні друзі і теж зверталися до мене.

У мене зараз божевільний графік: правий берег – лівий берег, лівий берег – правий берег – постійна зміна локацій. Але мені це подобається, я не люблю сидіти на місці. Мені здається, що я б в залі зійшла з розуму. А тренування на свіжому повітрі – це те, що потрібно.

Найчастіше тренування проходять в першій половині дня, зранку, тому що люди стараються тренуватися до роботи. Я прокидаюся о 5 ранку, о 6:30 у мене вже тренування, воно триває годину, наступне о 7:30. Як правило, 2-3 тренування у мене проходять вранці. Ще кілька тренувань можуть бути в обід та ввечері.

Я завжди цікавлюся здоров’ям людини, запитую, чи немає проблем з серцево-судинною системою, з тиском, з суглобами, з хребтом, дізнаюся про травми, операції. Для мене дуже важливо, щоб люди були в правильному взутті на тренуванні, тому що неправильне взуття – це прямий шлях до плоскостопості. Це навантаження на стопи, на коліна, на спину. Я хочу дати стрибки, а людина прийшла в кедах, амортизації ніякої – прямий шлях до травматизму.

Наступне, про що я дізнаюся – це харчування: що і як людина їсть, як часто. Ми відразу корегуємо це і розписуємо режим. У спорті не може бути безсистемності, не можна три дні підряд тренуватися, а потім на тиждень забити і думати, що все буде добре. Такий підхід не дає результатів і люди це розуміють.

Коли я бачу результат, мене розпирає від радості за людину, за себе, за те, що ми разом це зробили. Я приходжу на тренування і кожен клієнт – улюблений. У мене немає клієнтів, з якими би я не хотіла тренуватися. У великих залах існує конкуренція між тренерами, коли приходить нова людина – її всі хочуть отримати у свої клієнти. І неважливо, що це за людина, чи цікаво з нею. А в мене всі люди – мої. Тренування принесли мені дуже багато близьких друзів.

Зараз я планую робити виїзні тури під Київ на 2-3 дні. І мої друзі-клієнти кажуть, давай, роби, поїдемо, потренуємося. Вони мене мотивують і я більше стараюся: думаю, як покращити програми, додаю відео-уроки. Я отримую задоволення від того, чим займаюся.

Спорт для мене – це життя. Те, що заставляє мене рухатися вперед, розвиватися, досягати якихось результатів. Мені здається, що неважливо, яка в людини професія. Усі хочуть бачити результат свої дій.

Зарплата

У середньому виходить близько 18 000 грн.

Мій заробіток залежить від кількості проведених тренувань:

групове тренування: 400 грн.,

персональне тренування – 250 грн.,

спліт-тренування (коли розробляються усі групи м’язів, – ред.) – 400 грн.,

виступ на семінарах – від 1000 грн.

У місяць виходить 40-50 тренувань.

У літній період у мене завжди спад. Під час зимових занять люди платять окремо за оренду залу, і окремо за тренування.

Ріст у зарплаті для мене можливий за рахунок підняття цін за персональні тренування. Я розпочинала з 200 грн. за заняття, працювала рік, а потім підняла ціну на 50 грн. Люди поставилися до цього з розумінням.

Зараз в мене підйом цін буде з вересня місяця, це новий сезон буде починатися. Буде підйом на 50 грн., я 9 місяців витримую ціну, після чого роблю невеликий підйом.

Відпустки у мене не буває. Останній раз я відпочивала на морі у 2009 році.

Витрати

Я постійно за кермом, тому я не п’ю. Мій максимум – це сидр чи келих шампанського. Містом пересуваюся на власній машині. Витрачаю на бензин близько 3000 грн.

Найбільше грошей йде на продукти. Я приклад для людей і не можу дозволити собі харчуватися як попало. Завжди купую корисні продукти: свіжі овочі, фрукти, м'ясо, каші, оливкова олія, сири, свіжі салати, сухофрукти, солодощі (корисні), молочні продукти.

Одяг – справа випадку. Маю багато спортивних речей, одягаюся в стилі кежуал: джинси, сорочки, кардигани, кеди. У мене 10 пар кросівок.

Стараюся відкладати щомісяця близько 3000 грн.

На розваги майже не витрачаюся. Коли вихідний день, ти думаєш, що можна було б кудись піти, але так добре лежати, щось подивитись, приготувати.

Ілюстрації

ЄВГЕН величев