На сайті Верховної Ради зареєстрували законопроект №8304 , що посилює відповідальність за кібератаки, які спрямовані проти інформаційних ресурсів України.

Ініціатором законопроекту виступив прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Уряд пропонує збільшити покарання за кіберзлочини проти національної безпеки до 6-8 років за ґратами. Раніше за такі злочини передбачалось від 2 до 5 років позбавлення волі.

Також хочуть збільшити строк позбавлення права обіймати певні посади з 2 до 3 років. За повторний злочин саджатимуть на термін до 10 років.

У законопроекті також пропонують збільшити штраф за створення та розповсюдження шкідливого програмного забезпечення до 51-85 тис. грн (3-5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що посилення відповідальності за кіберзочини пов’язана із гібридною війною Росії та зі зростанням кіберзагрози у зв’язку з агресією Росії проти України.

За даними авторів, за останні роки зросла кількість та потужність кібератак, які спрямовувались на державні інформаційні ресурси. І ці атаки завдають значної шкоди державній безпеці України.

У законопректі також хочуть посилити відповідальність за необачне поводження чи незаконне розголошення таємної чи захищеної інформації. За такі злочини – позбавлення волі на строк до 7 років.

Законопроект також посилює покарання за порушення правил експлуатації комп’ютерів і комп’ютерних систем, а також правил захисту інформації, яка на них обробляється, вчинені щодо об’єктів критичної інформаційної інфраструктури.

Такі дії пропонують карати штрафом від 1 тис. до 2 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17-34 тис. грн) або обмеженням волі на строк 3-5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Обкладинка: Лука Браво/Unsplash