Facebook буде заохочувати людей повідомляти про зловживання даними користувачів мережі. Про запуск відповідної програми Bounty Abuse повідомив глава відділу з безпеки продукції Коллін Грін.

Програма працюватиме за аналогією з Вounty Вug, яку використовують для виявлення проблем безпеки. Вона буде винагороджувати людей, у яких є «інформація з перших рук і докази того, що додаток, створений на платформі Facebook, збирає дані користувачів і передає третій стороні, яка може продати їх або використати в шахрайських цілях та для надання політичного впливу».

При цьому розмір винагороди залежатиме від «важливості наданої інформації». Зокрема, користувачі, які виявляли помилки в роботі соцмережі в рамках Вounty Вug, отримували до 40 тисяч доларів.

У разі підтвердження інформації про зловживання даними Facebook буде блокувати додаток і позиватиметься до компанії, що продавала чи купувала дані.


 Згідно з розслідуваннями, опублікованими виданнями The Guardian і The New York Times, професор Кембриджського університету росіянин Олександр Коган передав у 2015 році третім особам дані про 50 мільйонів користувачів з додатку This is Your Digital Life, який був створений «з дослідницькою метою та для створення психологічних портретів».

Дані отримала Cambridge Analytica – консалтингова компанія, що брала участь у передвиборчій кампанії Дональда Трампа. Пост віце-президента в ній обіймає Стів Беннон, колишній радник Трампа. Співвласник компанії – мільярдер Роберт Мерсер, також підтримував Трампа.

Cambridge Analytica створює рекламу в соцмережах, аналізуючи дані користувачів; серед її клієнтів – політики і великі корпорації.

обкладинка: deneyterrio / Flickr