У Верховній Раді зареєстрували законопроект, який пропонує карати спамерів штрафами до 2 мільйонів гривень, а також дозволити користувачам блокувати такі розсилки.

За визначенням документа, спам – це «електронні, текстові та/або мультимедійні повідомлення рекламного, комерційного характеру, які без попередньої згоди (замовлення) споживача умисно надсилаються на його адресу електронної пошти, абонентський номер, або кінцеве обладнання абонента, та/або від отримання яких споживач не має механізму відмови...».

У разі ухвалення законопроекту, операторам телекомунікаційних послуг заборонять робити умовою надання послуг користувачам згоду на оприлюднення особистих даних і включати цей пункт до тексту угод.

Також люди матимуть право на безоплатне вилучення своїх даних повністю або частково з електронних версій баз даних інформаційно-довідкових служб.

Крім того, депутати пропонують заборонити передавання персональних даних абонентів третім особам. А для здійснення електронних розсилок необхідна буде згода користувачів.

За порушення пропонують карати штрафами від 500 до 1000 прожиткових мінімумів: зараз це від 850 000 до 1 700 000 гривень.