Марка Цукерберга запросили до Європейського парламенту дати пояснення щодо ситуації зі зловживанням британською компанією Cambridge Analytica особистими даними користувачів мережі Facebook.

«Facebook повинен прояснити перед представниками 500 мільйонів європейців, що особиста інформація не була використана для маніпуляції демократією», – написав президент Європарламенту Антоніо Таяні у Twitter.

Згідно з розслідуваннями, опублікованими виданнями The Guardian і The New York Times, професор Кембриджського університету росіянин Олександр Коган передав у 2015 році третім особам дані про 50 мільйонів користувачів з додатка This is Your Digital Life, який був створений «з дослідницькою метою та для створення психологічних портретів».

Дані отримала Cambridge Analytica – консалтингова компанія, що брала участь у передвиборчій кампанії Дональда Трампа. Пост віце-президента в ній обіймає Стів Беннон, колишній радник Трампа. Співвласник компанії – мільярдер Роберт Мерсер, також підтримував Трампа. Cambridge Analytica створює рекламу в соцмережах, аналізуючи дані користувачів; серед її клієнтів політики і великі корпорації.

Марк Цукерберг, який володіє близько 400 мільйонами акцій Facebook, втратив понад 5 мільярдів доларів через скандал.