КП «Київський метрополітен» заборгувало компанії «Укррослізинг» майже 2 мільярди гривень, що може завадити роботі підприємства у звичайному режимі – розповіла програмі «Схеми» радниця начальника метрополітену Наталка Макогон.

«Ситуація загрожує тим, що не можна проводити в звичайному режимі підприємству всю його діяльність. У принципі, метрополітен – це те підприємство, яке завжди має якийсь запас міцності. І, назвемо це «на вимогу», нам дають можливість закуповувати найнеобхідніші деталі. Але розвитку підприємство не має», – зазначила вона.

Згідно з розслідуванням журналістів, після угоди з компанією-переможцем тендера «Укррослізингом» на поставку 100 вагонів для метро у 2009 році, комунальне підприємство станом на 2018 рік заборгувало компанії майже 2 мільярди гривень: менше половини цієї суми – вартість самих вагонів, а понад мільярд – коефіцієнт коригування, який виник через зміну валютного курсу.

Засновником «Укррослізингу» була кіпрська фірма, близька до оточення Віктора Януковича, нині бенефіціаром компанії вказаний Павло Фукс, бізнесмен із Росії, повідомляють журналісти.

Столична влада звернулася до СБУ, РНБО, Кабміну щодо введення санкцій проти компанії, у структурі власності якої – російське коріння. Також вона звернулася до суду про відстрочку виплати боргу, але суд відмовив у проханні. Тож невдовзі комунальне підприємство може сплатити «Укррослізингу» Павла Фукса майже два мільярди гривень, зазначають «Схеми».


 Раніше повідомлялось, що метрополітен продасть два вагони, щоб частково покрити борг.

 Два списані вагони метро купили за півмільйона гривень.