Україна посіла останнє, 44, місце в Європі та 150 місце в світі з-поміж 186 країн у рейтингу економічної свободи американського аналітичного центру Heritage Foundation.

Середній бал України нижчий від середніх світового та  регіонального – вона входить до списку «переважно не вільних» країн. Серед інших груп: «країни з вільною економікою», «переважно вільною економікою», «помірно вільною економікою» і «депресивною економікою».

Згідно з дослідженням, Україна отримала 51,9 балів зі 100 можливих, поліпшивши 8 із 12 показників, порівняно з 2017 роком, коли вона посіла 166 сходинку в рейтингу.

Read more about Ukraine Economy. See more from the 2018 Index.

Зокрема, аналітики помітили покращення в монетарній свободі, свободі інвестування та прогрес у реформуванні.

Серед проблемних зон України – корупція в судовій системі, необхідність приватизації держпідприємств, розвитку ринків капіталу, застарілий трудовий кодекс.

Рейтинг враховує 12 свобод – від права власності до фінансової свободи. Три показники України оцінені гірше, ніж минулоріч – право власності, свобода торгівлі, цілісність управління.

Найбільш вільними визнані економіки Гонконгу, Сінгапуру, Нової Зеландії, Швейцарії, Австралії, Ірландії. Серед найбільш депресивних – економіки Куби, Венесуели і Північної Кореї.