Мільярдер та благодійник Джордж Сорос назвав компанії Google і Facebook монополіями, які можуть створити умови для підриву демократії, повідомляє AFP.

Facebook і Google ефективно контролюють половину всіх доходів від інтернет-реклами, сказав Сорос під час Економічного форуму в Давосі 26 січня.

Вони називають себе лише розповсюджувачами інформації. Однак той факт, що вони стали майже монопольними її розповсюджувачами, вимагає введення стосовно Facebook і Google жорсткіших правил регуляції, покликаних зберегти конкуренцію, інновації, а також справедливий і відкритий загальний інформаційний доступ.

Джордж сорос, мільярдер, фінансист, філантроп

На його думку, заради доступів на ключові ринки, на кшталт китайського, технологічні гіганти можуть вступити в союз з авторитарними державами, що «може призвести до мережі тоталітарного контролю, якої не могли уявити навіть Олдос Гакслі або Джордж Орвелл».

Крім того Сорос наголосив, що Facebook і Google «вбудовують у свої послуги залежність», а також що є спільні риси у цих інтернет-платформ з азартними іграми.


 За останній рік кількість українських користувачів Facebook зросла на 67% – до 11 мільйонів.