Польські роботодавці з 2018 року мають отримувати платні дозволи на працевлаштування іноземців. Про це заявила директорка Повітового управління праці у місті Ґруєць Мажанна Скочек, повідомляє «Польське радіо».

Декларацію про намір працевлаштувати іноземця, яку видають роботодавцеві безкоштовно, буде замінено платними дозволами на сезонні роботи. До сезонних робіт належать такі галузі: рільництво, садівництво, туристична та гастрономічна. Нові правила починають діяти із січня.

«Ці дозволи на сезонну працю будуть двох видів: два етапи надання дозволів стосуватимуться іноземців, які перебувають поза кордонами Польщі, а один етап – іноземців, котрі вже перебувають на теренах Польщі і мають дозвіл на легальне перебування на підставі іншій, ніж сезонні роботи», – розказала Скочек.

Якщо іноземці перебувають за межами Польщі, роботодавець складатиме заяву про надання дозволу на сезонні роботи, і на підставі цього дозволу іноземець зможе відкрити візу до Польщі.

Зазначається, що іноземці, котрі мають біометричні паспорти, зможуть в’їхати з таким дозволом до Польщі без необхідності відкриття візи.

Роботодавець також зобов’язаний зареєструвати іноземного працівника в управлінні праці.

Як повідомляє zaxid.net, громадяни України стали лідерами за кількістю отриманих дозволів на проживання в країнах ЄС у 2016 році. За даними Євростату, у 2016 році українці отримали 588 927 дозволів.