У Верховній Раді зареєстрували законопроект про легалізацію обороту біткоіну та інших криптовалют в Україні. Текст законопроекту має «НВ Бізнес».

Державне управління в сфері поводження криптовалют пропонується покласти на Національний банк України. Передбачається, що держава не несе зобов'язань, а також не відшкодовує вартість криптовалюти у разі її знецінення або втрати з будь-яких інших причин.

Також пропонують зобов'язати криптовалютні біржі, користувачів системи блокчейн, власників криптовалюти і майнерів зберігати дані про проведені транзакцій протягом 5 років.

«Криптовалютна біржа зобов'язана здійснювати моніторинг усіх транзакцій, ідентифікацію та персоніфікацію суб'єктів криптовалютних операцій в порядку, встановленому НБУ», — йдеться в документі.

Дохід, отриманий криптовалютною біржею від здійснення криптовалютних операцій, підлягає оподаткуванню.

Також передбачається визначення основних термінів, таких як криптовалюта, криптовалютна біржа, криптовалютнаий кошик, криптовалютні транзакції, система блокчейн, користувач системи блокчейн, суб'єкт криптовалютних операцій, власник криптовалюти, майнер, майнінг тощо.

Криптовалюта у законопроекті визначається, як програмний код (набір символів, цифр і букв), який є об'єктом права власності, може виступати засобом міни, відомості про який вносяться і зберігаються у системі блокчейн в якості облікових одиниць поточної системи блокчейн у вигляді даних (програмного коду).

Раніше повідомлялось, що Національний банк України визначився зі статусом криптовалюти і не визнає її ані валютою, ані платіжним засобом.