Прокуратура Києва подала позов до господарського суду щодо повернення територіальній громаді столиці пакетів акцій товариств «Київенерго», «Київгаз»  та «Київводоканал». Про це повідомив прокурор Києва Роман Говда, передає УНН.

Акції компаній оцінюють в більше ніж 1 мільярд гривень.

Прокурор Києва нагадав, що у 2006 році за рішенням Київради зареєстрували ЗАТ «Компанія Київенергохолдинг». Компанія мала постачати для киян відповідні енергоресурси.

У процесі створення товариства, зі слів прокурора, у його власність передано контрольні пакети акцій ВАТ «Київгаз» (61%) та ВАТ «АК «Київодоканал» (67%), а також 12,73 % акцій ВАТ «АЕК «Київенерго».

«Під час розслідування низки кримінальних проваджень прокуратурою міста Києва встановлено, що вартість комунальних пакетів акцій було занижено в більш ніж 4 рази, оскільки згідно з висновками експертиз така вартість складала 1,1 мільярдів гривень. Крім того, у 2007 році без погодження наглядової ради та загальних зборів 12,73% акцій «Київенерго» було передано іншій приватній структурі, а у подальшому відчужено на користь ТОВ «ДТЕК ЕНЕРГО», — каже прокурор Києва.

Територіальна громада, каже Говда, втратила у зв’язку з цим будь-які права на вказані акції та можливість контролю за ними і отримання дивідендів.

Господарський суд має визначитися щодо призначення до розгляду справи у суді до кінця тижня. Прокуратура вимагатиме арешту відповідного пакету акцій компаній.


Як повідомлялось раніше, Фонд держмайна продав 25% акцій «Київенерго» за стартовою ціною. Її придбала компанія Ornex, яка входить до групи СКМ Ріната Ахметова.