Рада фінансової стабільності обговорила статус криптовалюти в Україні. За їх висновками, цифрові гроші повинні отримати офіційний статус на законодавчому рівні. Про це повідомляє глава Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку Тимур Хромаєв.

«Необхідно визнати ці фінансові інструменти законодавчо, нормативно, визнати права, які випливають з них і дати певні правила тим, хто хоче з ним працювати. Нам не потрібно створювати «міністерство» для регулювання криптовалют. Але ми повинні забезпечити для бізнесу можливість залучати гроші через ці інструменти, і повинні дати гарантії безпеки для інвесторів, які хочуть вкладати в ці фінансові інструменти», – йдеться у повідомленні.

Якщо не врегулювати це питання, залишається ризик використання цих інструментів у шахрайських схемах. «І ми не просто втратимо можливість зробити прорив в інноваційному розвитку, а й ще більше зафікусуємось в статусі «сірої зони»», – написав Тимур Хромаєв.

Рішення Ради фінансової стабільності мають рекомендаційний характер.


 Національний банк планує визначити правовий статус Bitcoin.

 Операції з Bitcoin у низці країн офіційно дозволені. Вони, частіше за все, розглядаються як товар або інвестиційний актив і в оподаткуванні підпорядковані відповідному законодавству. У деяких країнах Bitcoin визнають розрахунковою грошовою одиницею.