Міністерство фінансів України напрацювало законопроект щодо податку на виведений капітал, який планують запровадити замість податку на прибуток.

Головною новацією буде податок на виведений капітал, що передбачає оподаткування розподілених дивідендів чи прирівняних до них платежів та відмова від податку на репатріацію.

Зараз основна ставка податку на прибуток –  18%. Після розподілення прибутку між засновниками, особа, що отримала дивіденди, додатково сплачує 5% податку на доході фізосіб та військовий збір 1,5%.

Якщо ініціатива буде підтримана, оподатковуватись буде лише розподілений прибуток за ставкою 15% (для фізосіб), при цьому, отримуючи частку прибутку, фізособа буде звільнена від сплати податку на доходи фізосіб. Податок на виведений капітал також замінить податок на репатріацію, що стягується при виплаті доходу юрособам нерезидентам і також складає 15%.

Законопроект мають погодити з іншими органами влади та винести на громадське обговорення. Потому законопроект буде винесено на розгляд Кабміну.