Новину виправлено та доповнено 30 травня о 21:30

30 травня веб-сайт OpenDataBot виклав у мережу перелік «торгових марок, яких може не пропустити митниця». Юрист Максим Попов у коментарі Buro 24/7 пояснює, що такий перелік торгових марок вже давно існує, і він необхідний для  захисту власників об’єктів інтелектуальної власності.

«Тобто це діє так: на митницю приходить товар з конкретної ТМ. Митниця перевіряє ТМ в реєстрі і шукає отримувача серед авторизованих імпортерів. Якщо отримувач – не авторизований імпортер, товар ставиться на паузу (до 10 робочих днів), а інформація передається правовласнику – у даному випадку дистриб'ютору торговельної марки. Він може дати згоду, або ж звернутися до суду», – повідомляє Максим Попов.

Також українські митники незабаром можуть отримати право знищувати підробки, що пересилаються в міжнародних поштових відправленнях. За словами представника департаменту організації митного контролю ДФС Олексія Гащицького, відповідні норми повинні з'явиться в Митному кодексі до кінця 2017. Такий законопроект вже рік лежить в парламенті (№4614), але поки він тільки обговорюється в комітетах ВР.