14 вересня Київрада виключила продаж алкоголь із функціоналу МАФів у Києві. Йдеться про продаж горілки, слабоалкогольних напоїв, джин-тоніку і загалом всього спиртовмісного, що можуть продавати в МАФах.

21 листопада Антимонопольний комітет України визнав незаконним рішення Київради про виключення продажу алкоголю з функціоналу МАФів у Києві. Рішення про заборону продажу алкогольних напоїв у МАФах було визнано таким, що порушує конкуренцію.

The Village Україна запитує у юриста, чи будуть тепер продавати алкоголь у МАФах.


Дмитро Гончаренко

партнер юридичної фірми Brightman

 Чи скасовує АМКУ рішення Київради про заборону на продаж алкоголю?

Рішення АМКУ не має миттєвої дії і саме по собі не скасовує рішення Київради про заборону продажу алкоголю у МАФах у Києві, а лише зобов’язує Київраду в місячний строк припинити порушення у сфері економічної конкуренції. Тобто зараз, керуючись рішенням АМКУ, Київрада зобов’язана ухвалити нове рішення про відміну «сухого закону» для МАФів.

 Як така заборона порушує конкуренцію і чи можна вважати рішення АМКУ обґрунтованим?

Рішення АМКУ є обґрунтованим, адже своїм рішенням Київська міська рада позбавила інші суб'єкти господарювання з продажу алкоголю одного з основних конкурентів – МАФів. Рішення про заборону продажу алкоголю в такому разі мало стосуватися всіх таких суб'єктів, а не створювати дискримінаційні умови для окремих та обмежувати їхню діяльність.

 Чи можна тепер продавати алкоголь у МАФах?

Ми би радили власникам МАФів дочекатися відміни Київрадою або іншим уповноваженим на те органом влади рішення про «сухий закон» і лише після цього відновлювати продаж алкоголю.

 Чи може Київрада не скасувати своє рішення про заборону, як її зобов'язує АМКУ?

Рішення АМКУ як органу зі спеціальними повноваженнями щодо захисту конкуренції є обов’язковими для виконання. Невиконання рішення АМКУ вважається правопорушенням, за яке посадові особи Київради у разі невиконання будуть нести адміністративну відповідальність. Однак варто зазначити, що закон також передбачає можливість оскарження рішення АМКУ в судовому порядку.