Микола Гавриляк вклав 500 тисяч гривень у криптовалюти. Своїм досвідом біткоїн-інвестор з Івано-Франківська ділиться з трьома тисячами підписників у Telegram. Він розповідає The Village Україна про втрату половини інвестицій, безсонні ночі і намір продовжити вкладати в біткоїн.

 Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – лонгріди без новин.

Микола Гавриляк


біткоїн-інвестор, автор Telegram-каналу «Канал Гавриляка»

Я вклав у криптовалюту 500 тисяч гривень. Це близько 18 тисяч доларів. Я зайшов у цей ринок у період корекції курсів і протягом місяця спостерігав за тим, як вартість моїх криптоактивів з кожним днем знижувалася.

У період максимальної корекції мій баланс спустився до позначки 250 тисяч гривень. Грубо кажучи, придбані мною монети просіли у вартості на половину.

Про що я подумав у період максимального падіння курсу? Особливого хвилювання не було, була самоіронія. Подумав про те, що за гроші, які я втратив, можна було купити ще одну квартиру в Івано-Франківську або машину можна було взяти. Але машину я все одно планую придбати цього року.

«Майбутнє за блокчейном»

У мене були три основні причини вкласти гроші у криптовалюту. Перша причина досить прагматична. Це фактор новизни ринку. Бути піонером певного ринку – як показує історія, це завжди вигідно і завжди дає можливість заробити гроші. Наприклад, кожен долар, який люди свого часу вклали в інтернет-бізнес, тепер коштує у тисячу разів дорожче.

Другою причиною став тренд на децентралізовані системи. Від Uber до Airbnb люди вже почали відмовлятися від централізованих систем на кшталт сервісів таксі та оренди житла. Можна сказати, що блокчейн – це наступне покоління децентралізованих систем. Як на мене, за цим майбутнє – і не лише у сфері криптовалют.

До того ж я фінансист за освітою, працюю у бізнесі вже не перший рік. Коли я вивчав ринок, то побачив, що найбільшими інвесторами у сферу криптовалют є фінансові інституції Сполучених Штатів. Якщо у цей напрям інвестують такі структури, це означає, що він буде максимально прибутковим. З іншого боку, найбільше критикують блокчейн і криптовалюти саме ці фінансові інституції.

Я вирішив вкласти у криптовалюту власні заощадження. Здебільшого це були ресурси, які генерували інші бізнес-проекти. У мене є понад 20 проектів, у яких я був власником чи співвласником. Здебільшого це ІТ-сфера. Нині я беру участь у кількох стартапах: серед іншого, з партнерами із Мальти і Нідерландів. Завдяки продажу чи реорганізації частини цих проектів вдалося акумулювати вільні ресурси.

«Це повинен був бути такий собі онлайн-серіал»

Протягом певного часу ми з друзями періодично обговорювали тему криптовалют. Усі ніби цікавилися цією темою, але майже ніхто не наважувався влазити у незнайому сферу.

Наприкінці минулого року у мене з’явилася ідея своєрідної онлайн-трансляції історії з інвестиціями у біткоін. Це повинен був бути Telegram-канал і такий собі онлайн-серіал: людина, яка ніколи не працювала з ринком криптовалют, проходить цей шлях від початку до кінця і паралельно описує його у мережі.

Певна річ, сума інвестиції повинна була бути круглою – щоб за цим процесом було цікаво спостерігати. Урешті-решт я зупинився на сумі, близькій до 18 тисяч доларів.

Тобто ідеї вкласти гроші у біткоїн і почати активно вести Telegram-канал з’явилися паралельно. Таким чином я підвищив ставки ще вище: якщо за цим постійно стежить кілька тисяч людей, готуватися треба ще більш відповідально, а ухвалювати рішення ще обережніше. Адже у цьому випадку мова йшла і про мою ділову репутацію.

Я вклав гроші на початку січня. Треба сказати, що це був не найкращий момент для того, щоб інвестувати у криптовалюту. Загальне падіння курсу було об’єктивним фактором. Але до нього можна було краще підготуватися.

Ідеальний момент для початку бізнесу – це вже і сьогодні. Зазвичай я керуюся цим принципом. Але більш оптимальним варіантом було б витратити певний час на краще вивчення ринку. Зокрема, можна було б обрати кращий момент для інвестицій.

«Уночі було важко заснути»

Перші два тижні було напряжно. Якщо під рукою був телефон чи комп’ютер, одразу брався перевіряти курси. Постійно стежив за тим, що відбувається на біржі, які там були мінімальні коливання: «О, ця монета на 10 доларів виросла, ця на 50 впала».

Уночі було важко заснути. Постійно здавалося, що саме зараз курс може змінитися, і я все просплю. Що допомагає? Усвідомлення, що це не лише твоя проблема. Прочитав на цю тему кілька книг. Урешті зрозумів, що значно краще спати буду, якщо визначу для себе чітку стратегію.

Я перерозподілив увесь свій капітал на три частини: 70% пішли на найбільш надійні монети з топ-20 за рівнем капіталізації, 25% виділив на більш ризиковані монети, які займають 20-50 позицію за капіталізацією, а решту 5% капіталу залишив для інвестицій у нові проекти криптовалюти. При цьому я став заходити на біржу значно рідше: коливання сприймаю досить спокійно і тільки двічі-тричі на день моніторю зміни трендів.

Усі свої монети тримаю на біржі: щоб мати змогу за потреби максимально швидко ними розпорядитися. Сповіщення на телефоні я не вмикав. Але в мене є додаток Blockfolio. Цей сервіс надає можливість у реальному часі стежити за курсом певних монет. До того ж у нього є сповіщення: наприклад, якщо монета досягне певного рівня курсу, додаток вам про це нагадає і запропонує її продати.

«Заглибився у цю тему максимально»

Момент падіння багато в чому пішов мені на користь. Саме у цей період я найбільш інтенсивно приділив час самоосвіті. Самоосвіта – це курси на Udemy і відеолекції. Я не сказав би, що це велика стаття видатків. Це у межах 3% від інвестицій – насправді це досить мало.

За місяць активного процесу я почав орієнтуватися у цій темі набагато краще. Почав спілкуватися з керівниками і менеджерами криптоінвестиційних фондів в Україні та за кордоном. Можна сказати, що за цей час я заглибився у цю тему максимально.

Завдяки цьому я утвердився в думці, що за блокчейном і криптовалютами майбутнє. Я переконався, що тут є що робити протягом наступних кількох років.

Цей експеримент уже виправдовує себе у тому, що стосується саморозвитку, контактів та певних перспектив, які вимальовуються. На жаль, поки він не виправдовує себе у плані фінансових показників. Але я завжди розумів, що оцінювати його варто буде щонайменше за рік.

«У мене є ціль – 300 тисяч доларів»

Криптовалюта – це завжди ризик. Ринок криптовалют є непостійним, він не регульований. Тому він має дуже високий рівень волатильності: коливання по курсу різних монет може бути і кілька відсотків, і кілька сотень відсотків. Ціна на криптовалюту прив’язана до попиту. Тобто, якщо великі гравці ринку протягом певного часу скуповують чи продають певну монету, це рухає ринок у той чи інший бік.

Я не заходив на цей ринок, щоб займатися трейдерством. Мене цікавить ця сфера насамперед із точки зору інвестицій. Мені цікаво вкласти гроші і подивитися, що буде з цією інвестицією за півроку-рік. Тобто мене одразу цікавила тривала перспектива. Зараз курс біткоіна поновлюються. Зараз мої монети зросли у ціні до 350 тисяч гривень.

Я вірю в технологію. І хоча в січні-лютому ринок зазвичай проходить значну корекцію і багато хто кричить, що «бульбашка луснула», є ті ж графіки минулих років. Вони показують, що така корекція на початку року – це звичайна справа для світу криптовалют. Переконаний, що у тривалій перспективі все буде гаразд.

 Я готовий потенційно вкласти ще стільки ж грошей, скільки вклав зараз.

У січні я написав у Telegram, що до кінця року курс біткоїна може зрости до 50 тисяч доларів. Чи вірю я в це після нещодавнього падіння курсу? Загальний оборот грошей, який є у валюті, акціях і облігаціях у світі, становить близько 200 трильйонів доларів. Більшість секторів ринку – перегріті, тобто переоцінені. Відповідно, якщо у криптовалюту перейде хоча б 2% ринку, це вже буде приблизно 4 трильйони доларів. Для ринку криптовалют це позначило б зростання у десять разів.

Це означає, що якщо зараз біткоїн вартує 9 тисяч доларів, то в перспективі він може коштувати у десять разів більше – до 90 тисяч доларів. Певна річ, це за умови, що збережеться його частка на ринку. Зараз на нього припадає 34%.

Якщо рахувати суто математично, то цілком реально, що до кінця року курс біткоїна становитиме 50 тисяч доларів. Це абсолютно адекватна нижня межа. Яка буде верхня межа – не відомо. Адже це досить обмежений актив: усього може бути не більше як 21 мільйон біткоїнів. Попит на обмежені активи потенційно завжди має зростати. Відповідно, повинна зростати й ціна.

Зараз максимально сприятливий час для інвестицій. Я вже акумулював певну суму і вивчаю нові монети та команди людей, які за ними стоять. Щойно бачитиму хороший момент і цікаву монету – збільшуватиму суму своїх інвестицій у цей ринок.

Чи є в мене максимальний поріг коштів, які я міг би вкласти у криптовалюту? Я готовий потенційно вкласти ще стільки ж грошей, скільки вклав зараз.

Це не підкріплено жодними розрахунками, але моєю поточною ціллю є примножити початкові інвестиції до рівня 300 тисяч доларів. Вважаю, що це цілком реально у межах одного-двох років.

 Якщо великі гравці ринку протягом певного часу скуповують чи продають певну монету, це рухає ринок у той чи інший бік